Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αυτός ο κόσμος δεν μπορεί παρά να ζήσει....

1893  Ομιλος Ερετών Ερμούπολης - 1933 Ναυτικος Ομιλος Σύρου - 1953 Ανασύσταση Ν.Ο.Σ. , μετά την κατοχή.

Ένα παιδί γεννιέται

Ένα στάχυ ξεφυτρώνει
Μια σημαία κυματίζει
Χίλιες φωνές τραγουδούν
Αυτός ο κόσμος δεν μπορεί παρά να ζήσει

Σεπτέμβριος 1953

Δημήτριος Καριώτογλου
Νομάρχης Κυκλάδων

Προς τον Πρόεδρον Πρωτοδικών Σύρου

…..να παρακαλέσωμεν όπως μεριμνήσετε να μη διαγραφεί ούτος εκ του πίνακος διαλύσεως Σωματείων καθ΄ όσον εγγυάται την αναβίωσιν του εξωσχολικού θαλασσίου αθλητισμού….




          Κιτρινισμένες σελίδες μιας άλλης εποχής. Αγνάντευα καθισμένη στο μπαλκόνι του σπιτιού μου το φάρο , απέναντι απ το Γαιδουρονήσι. Θαρρείς πως θα έβλεπα τις φαλαινίδες του Πολεμικού Ναυτικού , σωστές ζαργάνες και μέσα αμούστακα μα όμορφα παλικάρια να δίνουν το ρυθμό στους κωπηλάτες. Ξαφνικά μια φωνή ακούστηκε ...Ετσι είναι., δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ο φοίνικας , το πορφυρό , βαθυκόκκινο πουλί μπορεί να πεθαίνει μα ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του. Αυτό το πουλί το τιμούσαν στην αρχαία Ελλάδα ως πανίσχυρο σύμβολο που αφομοιώνει τη δύναμη του ανθρώπου να αναγεννιέται από τις δυσκολίες του και να γίνεται ακόμα πιο δυνατός.


          Ο αέναος ελληνικός πολιτισμός στο διάβα των αιώνων μένει εκεί ασάλευτος , αλύγιστος βράχος... Οσούρα ή Σουρ τον είπαν οι αρχαίοι Φοίνικες. Και αργότερα , οι δικοί μας άνθρωποι , στ΄ απάνεμο λιμάνι βρήκαν μια αγκαλιά και ''ζήτησαν να χωνευτούν μέσα στη ζέστα της''. Αγάπησαν τούτον τον βράχο και ρίζωσαν στα ριζά του. Συνέχισαν τη ζωή τους φέρνοντας. στο νέο τόπο τον πολιτισμό τους, τις τέχνες , τα γράμματα και έφτιαξαν μια νέα πόλη το αστικό λεγόμενο θαύμα , την Ερμούπολη , μια πόλη γεμάτη ζωή και πλούσια κτίρια. Μαθημένοι και οι ίδιοι από τις δικές τους στάχτες δεν μπορούσαν ν΄ αφήσουν στην τύχη του ότι πιο ευγενές μας άφησαν ως παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας. '''Νους υγιείς εν σώματι υγιεί''. Ετσι δεν υπάρχει περίπτωση ν΄ αφήσουμε εμείς να διαλυθεί ο Ναυτικός Ομιλος Σύρου , με τον χαρακτηρισμό ως ένα από τα αδρανούντα σωματεία.


          Εμπρός να αναστήσουμε και να ανασυστήσουμε τον Ναυτικό Ομιλο . Η Σύρα μας είναι μια αγκαλιά με τη θάλασσα . Να φτιάξουμε σημαία, να κατασκευάσουμε βάρκες, να φέρουμε πανιά. Εχουμε χρέος να προάγουμε αθλητισμό και πολιτισμό . Εχουμε χρέος να συμβάλλουμε στην τόνωση της τουριστικής και οικονομικής ζωής της Σύρας μας. Ο Ναυτικός Ομιλος Σύρου δεν μπορεί παρά να ζήσει

          Και έζησε και μεγαλούργησε. καπετάν Α. Δρακάκη, ακολουθώντας το ''αμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες''.  Και αγκάλιασε τα παιδιά μας . Γέμισε με τις χαρούμενες φωνές τους το κολυμβητήριο και οι πολίστες μας , με μαγκιά και ψυχή πέρασαν τα σύνορα του νησιού . Οι μικροί μας ιστιοπλόοι ορτσάρουν τα πανιά τους κόντρα στους αέρηδες , άξιοι καπετάνιοι και ο καπετάν Αντώνης Μπουγιούρης έφθασε τον Ομιλο και τη Σύρο στα πέρατα του κόσμου. Οι εραστές του βυθού μας γεμίζουν με περηφάνια και οι ηλιοκαμένοι του Ούσυρα άνοιξαν τα πανιά τους και πίνουν κρασί στα χρυσά κύπελλα των μακρυσμένων ταξιδιών ..

Με εκτίμηση

Η Εφορος ιστιοπλοίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου