Αθανάσιος Λευκαδίτης , το όραμα ενός ανδρός έφερε στην Ελλάδα
το 1908 τον προσκοπισμό από το Λονδίνο και
το 1922 το βόλλευ από τη Μικρά Ασία
2. Η Σμύρνη το 1919
4. Η καταστροφή της Σμύρνης 1922
5. Εμβλημα Ελλήνων Προσκόπων
6. Φωτογραφία από αγώνα της Εθνικής Ομάδας Βόλλευ
Η είσοδος του βόλλευ στην Ελλάδα συνδυάζεται με τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής . Στο κείμενο των Μπεργελέ-Κατσικαδέλη δεν ξεκαθαρίζεται απόλυτα για το πως φάνηκε το βόλλευ στη Σμύρνη, που αναμφίβολα είναι ο πρώτος χώρος όπου παίχθηκε το άθλημα το 1919 , δηλαδή 24 χρόνια μετά την εφεύρεσή του από τον Αμερικανό Ουίλιαμ Μόργκαν, γυμναστή της YMCA - XAN - HΠA στην πόλη Χόλνοκ. Στη συνέχεια μεταφυτεύθηκε στην Ευρώπη από τους αμερικανούς στρατιώτες που ήρθαν στο Δυτικό Μέτωπο, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή , ο Πανιώνιος είναι αυτός που συντελεί στην ανάπτυξη του βόλλευ στην ελεύθερη Ελλάδα.Ο Δημήτρης Καραμπάτης , ο Κώστας Παπάζογλου - αργότερα Πρόεδρος του Πανιωνίου - και άλλοι αθλητές έπαιζαν βόλλευ στη Σμύρνη... ( από το βιβλίο του Πέτρου Λινάρδου Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Από τη Μικρασιατική πρωτοπορία στην αθηναική αναγέννηση , το οποίο είχα την τιμή να μου χαρίσει ο κ. Λινάρδος).
Σ΄ αυτήν τη μοναδική συγκυρία ο σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικό σωματείο Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ , πήρε την απόφαση να στηρίξει και πάλι μια αθλητική ομάδα, αυτή τη φορά την ομάδα βόλλευ των ανδρών Σ.Β.Σ. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Παλαιότερα ο σύλλογος , με συμμετοχή στο Πρωτάθλημα Κυκλάδων και για 3 συνεχόμενες χρονιές , είχε 2 εφηβικές ομάδες αγοριών και αυτή των κοριτσιών αντίστοιχα . Μάλιστα τη μία από τις 3 χρονιές οι έφηβοί μας είχαν στεφθεί πρωταθλητές Κυκλάδων με προπονητή τους το Δημήτρη Τσινό. Δυστυχώς ο σύλλογος δεν μπόρεσε να συνεχίσει την αθλητική του δραστηριότητα για οικονομικούς λόγους.
Τη φετεινή χρονιά ο σύλλογος πήρε και πάλι την απόφαση να ενεργοποιήσει το αθλητικό του τμήμα. Η πρόταση μιας ομάδας - μεγάλων παιδιών - να ενταχθούν στο σύλλογο και να φέρουν την επωνυμία του συλλόγου μας ήταν η αφορμή. Θεωρήσαμε ότι ήταν τιμή και για το σύλλογο , που επέλεξαν να φέρουν την επωνυμία του Σ.Β.Σ. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Ευχόμαστε και η ομάδα των ανδρών να ακολουθήσει τ΄ αχνάρια των μικρών.
Την Κυριακή 19/9 στις 12.00 στα εγκαίνια του νέου μας χώρου στην οδό Μυτιλήνης 17 στην Ερμούπολη , θα παρουσιάσουμε και την ομάδα βόλλευ Σ.Β.Σ. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Ο Πολιτισμός και ο αθλητισμός στην υπηρεσία των νέων ανθρώπων.
Το 1908 με την ευκαιρία των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας συνάντησε σε ένα κατάστημα ένα μικρό παιδί που φορούσε την Προσκοπική του στολή. Τον ρώτησε τι είναι Πρόσκοπος. Εκείνο πρόθυμα του εξήγησε ότι ο Πρόσκοπος είναι ένα παιδί που είναι πάντα έτοιμο να βοηθάει τους άλλους και να κάνει μια καλή πράξη κάθε μέρα. Η ωραία αυτή απάντηση του Άγγλου Προσκόπου έδωσε την αφορμή στον Αθανάσιο Λευκαδίτη να μελετήσει τον Προσκοπισμό και να τον μεταφέρει στην Ελλάδα.
Τον Νοέμβριο του 1910 ίδρυσε με μαθητές του Λυκείου Μακρή, όπου ήταν καθηγητής, την πρώτη ομάδα Ελλήνων Προσκόπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου