Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Τα παιδιά ζωγραφίζουν ... στην οδό Μυτιλήνης 17, στήν Εστία του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου

    





     Με πρωταγωνιστές τα παιδιά του θεατρικού εργαστηρίου και την παρουσία πολλών φίλων αλλά και επισήμων και φορέων ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και Αθλητικό Σωματείο Ο Μέγας Αλέξανδρος, πραγματοποίησε τα εγκαίνια της δικής του Εστίας , στην κατάμεστη αίθουσα στην οδό Μυτιλήνης 17 στην Ερμούπολη την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 12.00.



     Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τελέσθηκε αγιασμός, χοροστατούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Φλαβιανού Αλμπέσκου ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ.κ.Δωροθέου. Στη συνέχεια η Πρόεδρος Υποπλοίαρχος (ε.α.) Ουρανία Πανταζή Π.Ν. συγκινημένη καλοσώρισε τους προσκεκλημένους και κατά τη σύντομη αναφορά της στην ίδρυση του συλλόγου , τιμήθηκε ο πρώτος Πρόεδρος κ. Θ. Τζαβάρας για την προσφορά του στο σύλλογο .


     Οπως είπε η κ. Πανταζή ¨Ο σύλλογος στα έξι αυτά χρόνια ζωής κατόρθωσε να έχει μια σημαντική παρουσία τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου όσο και στα αθλητικά καθώς συμμετείχε στο πρωτάθλημα βόλλευ Κυκλάδων , με δύο ομάδες εφήβων αγοριών και κοριτσιών , καταλαμβάνοντας μάλιστα την πρώτη θέση στα αγόρια , με προπονητή τον κ. Τσινό.


     Εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του ο σύλλογος συμμετείχε σε όλους τους τηλεμαρώνιους που διοργανώθηκαν για την ανακούφιση συνανθρώπων μας που είχαν ανάγκη προσφέροντας οικονομική ενίσχυση, όπως για τους σεισμόπληκτους στην Αιτή, για τα παιδιά στη Γάζα , για τους πυρόπληκτους στην Πελοπόννησο καθώς και στο έργο της ¨κατ΄ οίκον νοσηλείας¨. Επίσης συμμετείχε στο φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Πολυδύναμο Κέντρο Κυκλάδων καθώς και στο 1ο και 2ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων.


     Το Δεκέμβριο του 2009 συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου , παρουσιάζοντας ήθη και έθιμα του δωδεαημέρου από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τον Πόντο.


     Μια σημαντική δραστηριότητα του συλλόγου ,οι δύο παιδικές παραστάσεις με το έργο του Ευγένειου Τριβιζά <<Το Ονειρο του Σκιάχτρου>> στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του παιδικού θεατρικού εργαστηρίου που ξεκίνησε να λειτουργεί αρχές Αυγούστου . Σήμερα το εργαστήρι έχει 38 παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών . Το θεατρικό εργαστήρι έχει ως στόχο να δώσει διέξοδο στο όνειρο και στη φαντασία των παιδιών . Τελικός στόχος η παρουσίαση στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ της θεατρικής παράστασης που ήδη προετοιμάζουν.


Από τις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις του συλλόγου ήταν :


     H διοργάνωση ημερίδας με θέμα ¨Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ο μεγάλος Ελληνας μαθηματικός οραματιστής του Πανεπιστημίου Αιγαίου¨ με εισηγητή τον Επιστημονικό Σύμβουλο του Μουσείου Καραθεοδωρή κ. Νίκο Λυγερό και ομιλητές εκπροσώπους από το Πανεπιστήμιο της Χίου και Σύρου αντίστοιχα .


     H θεατρική παράσταση ¨Πέντε Κινήσεις για μία Σιωπή¨ και στη συνέχεια η ομιλία του συγγραφέα του έργου κ. Νίκου Λυγερού , αφιερωμένη στην Επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού . Συνδιοργανωτής ο πολιτιστικός θεατρικός όμιλος Απόλλων .


     H εκδήλωση ¨Μικρά Ασία , Πόντος, Θράκη. Από τη λήθη στη δυναμική και παραγωγική μνήμη¨ . Εισηγητής ο Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Διεθνούς Ενωσης Ακαδημαικών για τη μελέτη των Γενοκτονιών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης. Συνδιοργανωτής ο υπό ίδρυση σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Μελλοντικοί στόχοι


Εκδοση ενός βιβλίου  Το βιβλίο πραγματεύεται τη φιλοξενία εκατοντάδων παιδιών , με προσωπικές μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό , από το Νομό Εβρου στις παιδουπόλεις της Σύρου τον καιρό του εμφυλίου. Το υλικό παραχωρεί στο σύλλογο αφιλοκερδώς ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Δ. Χάλαρης ενώ η Νομαρχία Εβρου αναλαμβάνει τα έξοδα της έκδοσης , έπειτα και από την ευαισθησία και το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Νομάρχης Εβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης ώστε να μη χαθεί αυτό το σημαντικό κομάτι της ιστορίας μας .
Ελπίζουμε μέχρι τέλους του Οκτώβρη να είναι έτοιμο το βιβλίο ώστε να κάνουμε την παρουσίασή του. Πρώτα εδώ στη Σύρο με  προσκεκλημένους  κάποιους από τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής. Και πιθανόν μετά να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση και στην Αλεξανδρούπολη. 


- Χορευτιικό τμήμα , ξεκινά αρχές Οκρωβρίου . Στόχος είναι  , μέσω κάποιων χορηγών να εξασφαλίσουμε  στολές , ώστε το χορευτικό μας τμήμα ν΄ αντιπροσωπεύει το σύλλογο στις διάφορες εκδηλώσεις.


- Εκθεση ζωγραφικής , στηρίζει την έκθεση ¨Το Πνεύμα του Vincent¨  που διοργανώνει ο Ν.Ο.Σ. με έργα του Νίκου Λυγερού , στην Αίθουσα Τέχνης στις 2 Οκρωβρίου.


- Σ.Β.Σ. Μέγας Αλέξανδρος,  Από τη φετεινή σαιζόν ο σύλλογος βρίσκεται και πάλι στην ευχάριστη θέση να συμμετέχει στο πρωτάθλημα Κυκλάδων με την ομάδα βόλλευ ανδρών.


     Η Πρόεδρος στο τέλος της ομιλίας της ευχαρίστησε τον Γενικό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την ευαισθησία που επέδειξε απέναντι στα παιδιά με τη δωρεά εκ μέρους της Περιφέρειας ενός air-contition. Επίσης ευχαρίστησε το ζαχαροπλαστείο ΑΘΥΜΑΡΙΤΗΣ για την προσφορά των γλυκών και όλους τους φίλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και στηρίζουν τις προσπάθειες του συλλόγου.
     Το λόγο στη συνέχεια πήρε η εμψυχώτρια του θεατρικού εργαστηρίου και ταμίας του συλλόγου κ. Βέτα Αποστολίδου. Με τα παιδιά του θεατρικού εργαστηρίου παρουσίασαν αντιπροσωπευτικά ποιήματα και τραγούδια από τη Μακεδονία , τη Θράκη , τον Πόντο και τη Μικρά Ασία , ενώ στη σύντομη αναφορά της για το θεατρικό εργαστήρι ευχαρίστησε παιδιά και γονείς για την εμπιστοσύνη τους.
     Τα παιδιά που συνόδεψε στο ακορντεόν ο μουσικός , με καταγωγή από τη βόρεια Ελλάδα , Κλέαρχος , ξεκίνησαν διαβάζοντας το ποίημα του Θρακιώτη συγγραφέα ποιητή  Γεώργιου Βιζυηνού ¨Ασμα Θρακών¨ . Ακολούθησαν το δημοτικό ποίημα της Μακεδονίας  ¨Ασπρα μου πουλιά¨ καθώς και το Ποντιακό ¨Η Μάνα εν κρύον νερόν¨. Στη συνέχεια τραγούδησαν το τραγούδι της Μακεδονίας  ¨Μήλα μου κόκκινα¨ ενώ λόγω της ημέρας (Ημέρα Μνήμης Μικρασιατικής Καταστροφής) , έκλεισαν με το παραδοσιακό της Μικράς  Ασίας ¨Εχε γεια Παναγιά¨ κάτω από το θερμό χειροκρότημα των προσκεκλημένων.



Υ.Γ. Στην αντζέντα μας βρίσκονται πολλές ακόμη δράσεις και εκδηλώσεις
...ενδεικτικά αναφέρουμε το αφιέρωμα στο Γεώργιο Βιιζυηνό , αναδεικνύοντας τα θέματα
- Δημήτριος Βικέλας Γεώργιος Βιζυηνός ,ορόσημο στην ηθογραφία.
- Γ. Βιζυηνός ο παιδοψυχολόγος. Πριν 100 και πλέον χρόνια μιλούσε ο Βιζυηνός για την αξία του παιχνιδιού και πως δεν πρέπει να στερούμε από τα παιδιά τη φαντασία για δημιουργία με το να τους παρέχουμε τα έτοιμα παιχνίδια ......
- Προετοιμασία του θεατρικού εργαστηρίου για συμμετοχή στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων.
- Συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Κρητών Σύρου με θέμα ¨ακατάλυτοι δεσμοί Κρήτης - Πόντου¨ . Ευχόμαστε να υλοποιηθεί η πρόταση που υποβάλλαμε στο φίλο σύλλογο των Κρητών. Είναι μια ακόμη σημαντική πτυχή της ιστορίας μας . Είμαστε υπερ των συνεργασιών , ειδικά σε ότι έχει να κάνει με θέματα ιστορίας και πολιτισμού.   

Με κάθε ευκαιρία θα ενημερώνουμε τους φίλους μας  για τις δράσεις μας. Σας περιμένουμε Μυτιλήνης 17 στην Ερμούπολη ...είμαστε δυο,  είμαστε τρεις , είμαστε χίλιοι δεκατρείς..

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου