ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
«Η ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι πληθυσμιακά μεγάλη δύναμη. Δεν είναι στρατιωτική και δυστυχώς τώρα πλέον δεν είναι και οικονομική. Η Ελλάδα είναι όμως μια πολιτιστική υπερδύναμη. Και αυτό δεν το εκμεταλλεύεται διαχρονικά η ελληνική πολιτεία. Μέσω αυτής η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια “ήπια ισχύ” για να τη μετουσιώσει στη συνέχεια σε μια αποτελεσματική πολιτική. Με τον τρόπο αυτό θα απαντήσουμε στη θεωρία του δόγματος του “στρατηγικού βάθους” του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, στην οποία κυριαρχούν δύο στοιχεία: η Ιστορία και ο πολιτισμός. Οι Οθωμανοί διαχρονικά περισσότερο κατανάλωσαν παρά παρήγαγαν πολιτισμό. Και τώρα προσπαθούν από τη μια να αναδείξουν τα ανύπαρκτα δικά τους επιτεύγματα και από την άλλη όπου μπορούν να εξαλείφουν τις δικές τους σκοτεινές πτυχές»...
Πρόκειται για μέρος της διάλεξης του Σάββα Καλεντερίδη, αντισυνταγματάρχη ε.α. ,στην κατάμεστη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» , όπου με τις εκδόσεις Ινφογνώμων παρουσίασε ένα οδοιπορικό στις «Αλησμόνητες πατρίδες», με θέμα «Η Ελλάδα ως πολιτισμική υπερδύναμη. Η Ιστορία και ο πολιτισμός ως εργαλεία άσκησης πολιτικής και διπλωματίας». Το Δ.Σ. του ιστορικού συλλόγου «Παρνασσός» τον τίμησε με την ανώτατη διάκριση για το εθνικό του έργο, τον «Χρυσό Ηνίοχο».
Ποιος είναι ο Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό.Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάκτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου