Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Διεθνές Ετος Δασών - Περπατώ εις το δάσος



Το 2011 έχει κηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών Διεθνές Έτος Δασών.



Τα δάση προσφέρουν καταφύγιο. Αποτελούν πηγή τροφίμων, φαρμάκων και καθαρού νερού. Και παρέχουν ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της βιοποικιλότητας, την υδροδότηση, τη δέσμευση του άνθρακα, τον έλεγχο των πλημμυρών, καθώς και την προστασία από τη διάβρωση του εδάφους και της απερήμωσης. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός σταθερού κλίματος του πλανήτη και το περιβάλλον. Τα δάση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ευημερία των ανθρώπων παντού, σε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Εκτιμάται ότι 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι-συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 γηγενείς πολιτισμούς-εξαρτώνται από τα δάση για τον βιοπορισμό τους. Εκτός από την τροφή και στέγη, τα δάση προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα των εμπορεύσιμων ξύλου και προϊόντων nonwood, όπως ξυλεία, καυσόξυλα, φρούτα, ξηρούς καρπούς, και φαρμακευτικών φυτών. Το 2004, τα δασικά προϊόντα αντιπροσώπευαν περίπου το 3,7% του διεθνούς εμπορίου βασικών προϊόντων. Τα δάση είναι από τα πιο παραγωγικά χερσαία οικοσυστήματα.

Η ευρεία ποικιλία τύπων δάσους-σε τροπικές, υποτροπικές, μεσογειακό, εύκρατο, και ψυχρές περιοχές-από κοινού αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των χερσαίων οικοπεριφερειών. Εκατομμύρια είδη φυτών, ζώων και εντόμων: περίπου το 80% της βιοποικιλότητας του πλανήτη ΄΄κατοικούν΄΄ στα δάση. Τα τροπικά δάση είναι ιδιαίτερα πλούσια σε είδη. Αν και καλύπτουν μόνο το 10% της συνολικής γήινης επιφάνειας, είναι κατ 'οίκον σε σημαντικά μεγαλύτερο από το 60% όλων των χερσαίων και του γλυκού νερού της βιοποικιλότητας.

Τα δάση παίζουν ζωτικό ρόλο στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα: λειτουργούν ως αποθήκες άνθρακα, απορροφώντας τα αέρια του θερμοκηπίου και την πρόληψη της απελευθέρωσής τους στην ατμόσφαιρα. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα δασικά οικοσυστήματα εκτιμάται ότι περιέχουν περίπου 80% πάνω από το έδαφος και το 40% των κάτω-εδάφους γήινου διοξειδίου του άνθρακα.

Η διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της προσαρμοστικότητας μας στην κλιματική αλλαγή. Οι προστατευόμενες περιοχές (όπως βιόσφαιρας και τα εθνικά πάρκα) θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για τη διατήρηση των δασών.

Σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως ημερίδες, εκδόσεις, επισκέψεις σε εθνικούς δρυμούς, διαγωνισμοί φωτογραφίας, εκθέσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια.Το Παγκόσμιο έτος για τα δάση είναι μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά για την αξία των δασών και τους κινδύνους που τα απειλούν.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων του τμήματος ιστιοπλοίας του Ναυτικού Ομίλου Σύρου <<Η Γλαύκη>> , συμμετέχει στο διεθνές έτος δάσους με την προβολή της ταινίας <<Περπατώ εις το δάσος>> την Κυριακή 03 Απριλίου και ώρα 11.30 στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ.
Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Με την παραλαβή κάθε εισιτηρίου ο σύλλογος προσφέρει 5 λαχνούς για την κλήρωση της 28 Μαίου 2011(δώρο ένα laptop).

Το έργο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους με ιδιαίτερο, έξυπνο χιούμορ, όπου οι αναμνήσεις από πολλά γνωστά παραμύθια (Κοκκινοσκουφίτσα, Σταχτοπούτα, Χιονάτη, Κοντορεβιθούλης κ.α.) διασταυρώνονται, συνδυάζονται, περιπλέκονται και φτιάχνουν την περιπετειώδη διαδρομή μιας αλλόκοτης ηρωίδας. Ένα μυητικό ταξίδι είναι, λοιπόν, το «Περπατώ εις το δάσος» της Σοφίας Μιχαηλίδου, είναι η πορεία ενός παιδιού, δηλαδή του καθενός από μας, στη ζωή, για να ανακαλύψει τον εαυτό του και τους άλλους και να ταξιδέψει στον κόσμο...Πρόκειται για τη θεατρική παραγωγή του θεατρικού εργαστηρίου Ν. Ορεστάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ , σε σκηνοθεσία και χορογραφίες του Άκη Τσονίδη, σκηνικά και κοστούμια Νίκος Πατούνας, μουσική Κώστα Βόμβολου. Παίζουν: Χρήστος Βενετίδης, Φωτεινή Γεωργιτσοπούλου, Σοφία Δημούδη, Ξανθή Εμμανουηλίδου, Μαργαρίτα Κεφαλά, Γιώτα Κυρμάνη, Χρυσή Λυμπερίδου, Κώστας Μερετάκης, Σαράντης Σαραντίδης, Αλεξάνδρα Τουλούμπα, Τόλης Τσακιρίδης.

Υ.Γ. Ο σύλλογος <<Γλαύκη>> ευχαριστεί το Σύλλογο Βορειοελλαδιτών Σύρου για την παραχώρηση της ταινίας και την υποστήριξη της εκδήλωσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου