Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Σημασία έχει αν τα είπε ή τι κάνουμε εμείς;




Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε:

1. τη γλώσσα,
2. τη θρησκεία,
3. τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ.



Ο Ελληνισμός δε δίνει μηνύματα, είναι ο ίδιος μήνυμα 

 
Νίκος Λυγερός  mailto:www.lygeros.org


Παράδοση:
-Νομίζω ότι για εμένα η παράδοση δεν είναι κάτι που είναι πεθαμένο, δηλαδή όπως είναι και με το έντεχνο τραγούδι εφόσον χρησιμοποιήσαμε και διάφορα παραδείγματα είναι ότι πηγάζεις από το παραδοσιακό στοιχείο κάτι που μπορείς να διαμορφώσεις με τον δικό σου τρόπο τα μοτίβα που χρησιμοποιούμε πρέπει να έχουν μια αυθεντικότητα και η παράδοση το επιτρέπει. Όπως ένα αντικείμενο ένα καλάθι μπορεί να είναι ασήμαντο. Εμένα δεν με ενδιαφέρει μόνο το καλάθι, με ενδιαφέρει και η λειτουργικότητά του, σε τί χρησίμευε, τί σύμβολο αποτελεί. Αυτό το σύμβολο, αυτή η λειτουργικότητα είναι και αυτός ένας κώδικας. Ενώ ο άλλος μπορεί να δει απλώς ένα καλάθι. Είναι όπως το βλέπουμε και με τις εκκλησίες που λέγαμε, αν δεν ανήκουμε σε μία θρησκεία, θεωρούμε ότι είναι απλώς ένα οίκημα. Τίποτα άλλο. Μπαίνοντας σε αυτή την θρησκεία, γνωρίζοντας διάφορα πράγματα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το οίκημα είναι απλώς μία δικαιολογία. Άρα η παράδοση για εμένα και είχα μελετήσει ένα τραγούδι «ο θάνατος του ξενιτεμένου» που είναι ποντιακό, η ιδέα είναι ότι μέσα από τα παραδοσιακά στοιχεία μπορούμε να εντοπίσουμε τα διαχρονικά στοιχεία που αποτελούν θα έλεγα το υπόβαθρο, τα νοητικά σχήματα του πολιτισμού μας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

''Το αλφάβητόν μας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύμης και της Ρώμης. Η Γλώσσα μας βρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας εσφυρηλάτησε μιάν διεθνή γλώσσα διά των Ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και η ρητορική μας, ακόμα και η στίξις και η διαίρεσις είς παραγράφους… είναι Ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι Ελληνικά – το λυρικόν, η ωδή, το ειδύλλιον, το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνησις, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραμα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι Ελληνικές''.



Will Durant (Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Columbia)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

θρησκεία....ιστορία.....πολιτισμός.......

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αυτός ο κόσμος δεν μπορεί παρά να ζήσει....

1893  Ομιλος Ερετών Ερμούπολης - 1933 Ναυτικος Ομιλος Σύρου - 1953 Ανασύσταση Ν.Ο.Σ. , μετά την κατοχή.

Ένα παιδί γεννιέται

Ένα στάχυ ξεφυτρώνει
Μια σημαία κυματίζει
Χίλιες φωνές τραγουδούν
Αυτός ο κόσμος δεν μπορεί παρά να ζήσει

Σεπτέμβριος 1953

Δημήτριος Καριώτογλου
Νομάρχης Κυκλάδων

Προς τον Πρόεδρον Πρωτοδικών Σύρου

…..να παρακαλέσωμεν όπως μεριμνήσετε να μη διαγραφεί ούτος εκ του πίνακος διαλύσεως Σωματείων καθ΄ όσον εγγυάται την αναβίωσιν του εξωσχολικού θαλασσίου αθλητισμού….




          Κιτρινισμένες σελίδες μιας άλλης εποχής. Αγνάντευα καθισμένη στο μπαλκόνι του σπιτιού μου το φάρο , απέναντι απ το Γαιδουρονήσι. Θαρρείς πως θα έβλεπα τις φαλαινίδες του Πολεμικού Ναυτικού , σωστές ζαργάνες και μέσα αμούστακα μα όμορφα παλικάρια να δίνουν το ρυθμό στους κωπηλάτες. Ξαφνικά μια φωνή ακούστηκε ...Ετσι είναι., δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ο φοίνικας , το πορφυρό , βαθυκόκκινο πουλί μπορεί να πεθαίνει μα ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του. Αυτό το πουλί το τιμούσαν στην αρχαία Ελλάδα ως πανίσχυρο σύμβολο που αφομοιώνει τη δύναμη του ανθρώπου να αναγεννιέται από τις δυσκολίες του και να γίνεται ακόμα πιο δυνατός.


          Ο αέναος ελληνικός πολιτισμός στο διάβα των αιώνων μένει εκεί ασάλευτος , αλύγιστος βράχος... Οσούρα ή Σουρ τον είπαν οι αρχαίοι Φοίνικες. Και αργότερα , οι δικοί μας άνθρωποι , στ΄ απάνεμο λιμάνι βρήκαν μια αγκαλιά και ''ζήτησαν να χωνευτούν μέσα στη ζέστα της''. Αγάπησαν τούτον τον βράχο και ρίζωσαν στα ριζά του. Συνέχισαν τη ζωή τους φέρνοντας. στο νέο τόπο τον πολιτισμό τους, τις τέχνες , τα γράμματα και έφτιαξαν μια νέα πόλη το αστικό λεγόμενο θαύμα , την Ερμούπολη , μια πόλη γεμάτη ζωή και πλούσια κτίρια. Μαθημένοι και οι ίδιοι από τις δικές τους στάχτες δεν μπορούσαν ν΄ αφήσουν στην τύχη του ότι πιο ευγενές μας άφησαν ως παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας. '''Νους υγιείς εν σώματι υγιεί''. Ετσι δεν υπάρχει περίπτωση ν΄ αφήσουμε εμείς να διαλυθεί ο Ναυτικός Ομιλος Σύρου , με τον χαρακτηρισμό ως ένα από τα αδρανούντα σωματεία.


          Εμπρός να αναστήσουμε και να ανασυστήσουμε τον Ναυτικό Ομιλο . Η Σύρα μας είναι μια αγκαλιά με τη θάλασσα . Να φτιάξουμε σημαία, να κατασκευάσουμε βάρκες, να φέρουμε πανιά. Εχουμε χρέος να προάγουμε αθλητισμό και πολιτισμό . Εχουμε χρέος να συμβάλλουμε στην τόνωση της τουριστικής και οικονομικής ζωής της Σύρας μας. Ο Ναυτικός Ομιλος Σύρου δεν μπορεί παρά να ζήσει

          Και έζησε και μεγαλούργησε. καπετάν Α. Δρακάκη, ακολουθώντας το ''αμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες''.  Και αγκάλιασε τα παιδιά μας . Γέμισε με τις χαρούμενες φωνές τους το κολυμβητήριο και οι πολίστες μας , με μαγκιά και ψυχή πέρασαν τα σύνορα του νησιού . Οι μικροί μας ιστιοπλόοι ορτσάρουν τα πανιά τους κόντρα στους αέρηδες , άξιοι καπετάνιοι και ο καπετάν Αντώνης Μπουγιούρης έφθασε τον Ομιλο και τη Σύρο στα πέρατα του κόσμου. Οι εραστές του βυθού μας γεμίζουν με περηφάνια και οι ηλιοκαμένοι του Ούσυρα άνοιξαν τα πανιά τους και πίνουν κρασί στα χρυσά κύπελλα των μακρυσμένων ταξιδιών ..

Με εκτίμηση

Η Εφορος ιστιοπλοίας

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το χορευτικό τμήμα - Εναρξη 8 Οκτωβρίου 2010

Ελάτε να μάθουμε παρέα χορούς της πατρίδας μας. 
Τμήματα για  ενήλικες , άνδρες και γυναίκες
κάθε Παρασκευή στις 20.00 και κάθε Κυριακή στις 18.00. 
Εναρξη την Παρασκευή 08 Οκτωβρίου  

Για πληροφορίες : Μυτιλήνης 17 στην Ερμούπολη 



Πυρρίχιος χορός

ο αρχαιότερος πολεμικός ελληνικός χορός . Για τη δημιουργία του υπάρχουν τρεις εκδοχές :

1.Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κρόνου, πριν τις Τιτανομαχίες και ενώ ο Ζευς ήταν ακόμα βρέφος, οι Κουρήτες χόρευαν τον πυρρίχιο γύρω του κάνοντας δυνατό θόρυβο με τα όπλα και τις ασπίδες τους για να μην ακούσει ο παιδοκτόνος Κρόνος το κλάμα του.


2.Στην πολιορκία της Τροίας, ο Αχιλλέας, πριν κάψει το νεκρό του Πατρόκλου, χόρεψε τον Πυρρίχιο πάνω στην πλατφόρμα των καυσόξυλων πριν παραδώσει τον Πάτροκλο στη νεκρική πυρά (πυρά - Πυρρίχιος).

3.Ο Πύρρος (γιος του Αχιλλέα) κάτω από τα τείχη της Τροίας, χόρεψε σε αυτό τον ρυθμό, από τη χαρά του για το θάνατο του Ευρύπυλου (Πύρρος - Πυρρίχιος).
 
     Όποια και αν ήταν η μυθική «καταγωγή» του Πυρρίχιου, το σίγουρο είναι ότι τον χόρευαν από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Κρήτη, ενώ οι Σπαρτιάτες τον θεωρούσαν ένα είδος πολεμικής προπόνησης και τον μάθαιναν από μικρά παιδιά. Για τον Πυρρίχιο βρίσκουμε αναφορές στον Όμηρο και τον Ξενοφώντα. Ο δεύτερος δε, κάνει λόγο και για μια άλλη, πιο «ελαφριά» ή «εκφυλισμένη» εκδοχή του Πυρρίχιου, την «πύρριχη». Αυτή η νεότερη εκδοχή του χορού υποβιβάζεται σε χορό συμποσίων, δε χορεύεται από ομάδες πολεμιστών χωρισμένους σε αμυνόμενους και επιτιθέμενους αλλά από μία ομάδα χορευτών (ανδρών και γυναικών) σε κύκλο.

     Στις μέρες μας, τον Πυρρίχιο έχουν διασώσει οι Πόντιοι, σε μία μορφή που πλησιάζει την πύρριχη, χωρίς οπλισμό, με άνδρες και γυναίκες, αλλά αντί οι χορευτές να σχηματίζουν κύκλο, σχηματίζουν ευθεία γραμμή.

     Ο χορός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πρωταρχική καλλιτεχνική έκφραση του ανθρώπου.
Με το χορό παραστήθηκε ο κύκλος των εποχών, ο θάνατος. η ανάσταση της βλάστησης.
     Οι χοροί είναι συχνά κυκλικοί, ακριβώς γιατί απεικονίζουν τον κύκλο και ακόμα γιατί ο κύκλος , είναι ένα κλειστό αδιαπέραστο σχήμα, που δεν αφήνει το κακό να περάσει, στην οικογένεια στην ομάδα, στην κοινότητα.
     Την ιερότητα του χορού αισθανόταν οι αρχαίοι Έλληνες, αναφέρεται ότι η σημερινή λέξη χορός αποδίδεται στην αρχαία ελληνική λέξη, ¨όρχησις¨ δηλ. με ρυθμό . Σύμφωνα με την παράδοση η Ρέα, μητέρα των Ολυμπίων Θεών, ήταν η πρώτη που μαγεύτηκε από αυτήν την τέχνη και ήταν εκείνη που τη δίδαξε κατόπιν στους ιερείς της, τους Κουρήτες στην Κρήτη και τους Κορύβαντες στη Φρυγία.
    Μπορούσε ακόμη να περιγράψει το χορό σαν τις ρυθμικές κινήσεις των πουλιών, των ζώων, των δέντρων, των ποταμών. ¨Όλη η γη θα χορ έψει¨, όπως έλεγε και ο Ευριπίδης.
     Στην αρχαία Ελλάδα, αναφέρεται ότι υπήρχαν περίπου 200 χοροί, θρησκευτικοί, πολεμικοί, γιορταστικοί θεατρικοί. Ο Πλάτωνας, στους Νόμους αναφέρει ότι ο χορός πηγάζει από τη φυσική επιθυμία όλων των νεαρών πλασμάτων, να κινήσουν το σώμα τους, για να εκφράσουν την ιδιαίτερη χαρά τους, δίνοντας μάλιστα και ένα συσχετισμό των εννοιών χορός και χαρά.
     Χωρίζει την όρχηση στην Απολλώνιο, την οποία την ονομάζει σπουδαία, και την Διονυσιακή την οποία την αποκαλεί φαύλη. Στο Βυζάντιο, ο χορός χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλες στιγμές της θρησκευτικής ζωής του ανθρώπου, όπως στο γάμο, το χορό του Ησαία.  Ο Λέων ο Σοφός και ο Κερδηνός, αναφέρουν χορούς, στρατιωτών, όπως η ¨πυρρίχη¨, ο οποίος ήταν ένοπλος. Οι πιο συνηθισμένοι χοροί, των Βυζαντινών ήταν οι κυκλικοί, οι χορευτές ακολουθούσαν τις κινήσεις του κορυφαίου και όταν τύχαινε να διασπαστεί ο κύκλος τότε ο κορυφαίος έπρεπε να επανασυνδέσει τα άκρα και να ακολουθήσει το ρυθμό.


Είναι πολύ ωραίο να ταξιδεύουμε με μοτοσυκλέτα, πιο ωραίο όμως είναι να κοιτάμε στο σπίτι την άλλη μέρα τις φωτογραφίες


Κάποτε έρχεται η ώρα της αλήθειας. Η θέα ή η αναγκαιότητα μιας μηχανής γίνεται αίτημα προς συζήτηση. Τι κάνεις τότε; Αρχίζεις να εκφράζεις τις φοβίες σου πολλές φορές με υστερίες και τσακωμούς . Τελικά όμως τις περισσότερες φορές υποκύπτεις. Σκέπτομαι , μήπως τελικά είναι προτιμώτερο να απομυθοποιήσουμε τη μηχανή; Να αποκτήσουμε παιδεία οδικής ασφάλειας; Ναι μπορείς να γίνεις ο ''ξέγνοιαστος καβαλάρης της ασφάλτου'' αλλά....

Να γνωρίζεις ότι :


Η μηχανή ΔΕΝ είναι μαγκιά
(....άντε να περάσουμε και κανένα μήνυμα ....υπόγειο)


Η μηχανή δεν είναι μέσον για να εντυπωσιάσεις την παρέα σου

Τη μηχανή δεν την χρησιμοποιείς για κόντρες



ΟΧΙ στην ταχύτητα και ΠΟΤΕ χωρίς κράνος
    

Ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου με τη δημοτική βιβλιοθήκη Ερμούπολης , διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα ΄΄Οδική ασφάλεια με μηχανή΄΄ στο Πνευματικό Κέντρο στις 8 Νοεμβρίου και ώρα 11.30.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης  έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν ο γνωστός ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας , συγγραφέας του παιδικού βιβλίου ΄΄Ο Μπίλη Καντίλη ταξιδεύει Παρίσι - Ντακάρ και ο Ελληνας πρωταθλητής του αγώνα Παρίσι Ντακάρ Βασίλης Ορφανός.  


Ο Μπίλης Καντίλης τρέχει Παρίσι Ντακάρ

Ελάτε να γνωρίσουμε τι έκανε ο πατέρας του  Μπίλη του Καντίλη που ταξίδεψε παρέα με το γιο του
Παρίσι - Ντακάρ . Μοιραστείτε χρόνο με τα παιδιά σας.

Η έκπληξη έρχεται από τον σκληρό του κινηματογράφου με την ευαίσθητη καρδιά. Πως αλλιώς εξηγείται ότι είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων ο Πασχάλης Τσαρούχας!!!



Πασχάλης Τσαρούχας : Πρώτη παρουσιάση του Μπίλη Καντίλη στο Σουφλί 29 Ιουνίου 2010

Την  Τρίτη 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Σουφλί η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Πασχάλη Τσαρούχα " Ο Μπίλης Καντίλης τρέχει στο Paris Dakar " στα πλαίσια του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ , στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού . Μια ξεχωριστή , ζεστή εκδήλωση με πρωταγωνιστές το συγγραφέα - ηθοποιό και Σουφλιώτη Πασχάλη Τσαρούχα , τα παιδάκια ( μικρά και μεγάλα ) τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Σουφλίου που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση , το " Τρένο του Πολιτισμού " της Νομαρχίας και φυσικά μεγαλύτερος πρωταγωνιστής όλων ο " Μπίλης " ο 7χρονος ήρωας του βιβλίου . Ενας σκληρός του κινηματογράφου ευαίσθητος συγγραφέας παιδιών βιβλίων



Περιγραφή

Νομίζω πως είναι πρώτη φορά που ένα παιδικό βιβλίο έχει ως κεντρικό θέμα τη μοτοσικλέτα, επιχειρώντας να γνωρίσει στα παιδιά το μυθικό της κόσμο και να εξάψει τη φαντασία τους, χωρίς αναστολές και αυταπάτες.

Ήταν έκπληξη όταν, ξεφυλλίζοντας για πρώτη φορά το βιβλίο, είδα να ξετυλίγεται μπροστά μου τα ατέλειωτα χιλιόμετρα ενός αγώνα αντοχής (Rally), απ' αυτούς που έχουν γράψει ιστορία στην Αφρική, Ν. Αμερική ή Ευρώπη. Ζωντάνεψαν στα μάτια μου εικόνες που είναι αποτυπωμένες στο μυαλό μου, σκέψεις και συναισθήματα που μετά από τόσο χρόνια μοιάζουν ακόμα πρωτόγνωρα και άδολα.

Σ' αυτόν τον καινούργιο κόσμο μπαίνει ο μικρός αναγνώστης, και γνωρίζει από κοντά την άδολη αγάπη για τη μοτοσικλέτα, τον αγώνα και την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου, τις δυσκολίες και τους κινδύνους, την απογοήτευση για την αποτυχία ή την αβάσταχτη χαρά για την επιτυχία. Είναι όλα μέσα στο παιχνίδι... όπως ακριβώς και στη ζωή!

Στο χώρο του κινηματογράφου έχουν γίνει ταινίες με θέμα τη μοτοσικλέτα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και θεωρούνται πλέον διαχρονικές (Μέρες Μοτοσικλέτας, Κάθε Κυριακή, Ξέγνοιαστος Καβαλάρης). Ελπίζω να δούμε και στο χώρο του βιβλίου -ιδιαίτερα του παιδικού - ανάλογες δουλειές, σαν αυτή του Πασχάλη. Και όπως ο ίδιος λέει:

"... Σκοπός του κάθε αγωνιζόμενου είναι να γνωρίσει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν τα όρια του. Σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.

... Για μια φευγαλέα στιγμή ατένισα την αόριστη απεραντοσύνη της ερήμου μπροστά μου και με το γκάζι τέρμα ανοιχτό...

... Ένοιωσα όπως τότε που, πολύ μικρούλης, κράταγα τον Πινόκιο τον φίλο μου αγκαλιά και χαζεύαμε τ' αστέρια στα καλοκαιρινά νυχτέρια μας στη βεράντα της γιαγιάς..."

Η ιστορία πραγματεύεται την περιπέτεια του επτάχρονου Μπίλη Καντίλη που αποφασίζει να τρέξει στο ράλλυ Paris Dakar με την συμπαράσταση του πατέρα του στο ρόλο του μηχανικού. Εκεί θα γνωρίσει την ομορφιά της Λατινικής Αμερικής, τη γοητεία του συναγωνισμού, τη μαγεία της εξερεύνησης των ορίων σώματος και ψυχής, την αγωνία της επιβίωσης στις αχανείς εκτάσεις ερήμου, τη χαρά του τερματισμού. Όλα αυτά σ' ένα υπέροχο όνειρό του. Αλλά, ποιός γνωρίζει ποτέ; Ίσως το όνειρο, μεγαλώνοντας ο Μπίλης, το μετατρέψει σε πραγματικότητα. Το βιβλίο προλογίζει ο Έλληνας νικητής του Paris Dakar Βασίλης Ορφανός

Την εικονογράφηση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 2Δ, έχει κάνει ο αδερφός του Πασχάλη Τσαρούχα, ο Βασίλης Παπατσαρούχας, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς εικονογράφων.


Δείτε και το παρακάτω......

Φιλικές συμβουλές για ασφαλές ταξίδι με μοτοσικλέτα

Το κείμενο που ακολουθεί συντάχθηκε από το μέλος της Λ.E.MOT. Nίκο Mπένο.

Ένα ασφαλές ταξίδι είναι εγγύηση για επιστροφή.

Οι πιο κάτω απλές φιλικές συμβουλές αφορούν όλους εκείνους που ταξιδεύουν με την μοτοσικλέτα τους παρέα με άλλη μηχανή ή είναι μέλη παρέας με πολλές μηχανές.

Είναι μεταφορά εμπειρίας που έχει αποκτηθεί μετά από εκατοντάδες χιλιόμετρα σε κάθε είδους δρόμο και σκοπό έχει την κατανόηση από κάθε μοτοσικλετιστή της έννοιας «συντροφικότητα στο ταξίδι».

1. Συνηθίζουμε να βάζουμε μπροστά τον οδηγό με την μεγαλύτερη πείρα ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει την διαδρομή καθώς και την σύσταση της παρέας.

2. Αν τα μέλη της παρέας έχουν μεγάλες διαφορές ως προς τον τύπο της μηχανής ή τις οδηγικές ικανότητες τότε χωριζόμαστε σε μικρότερες παρέες.

3. Βάζουμε όλοι μαζί βενζίνη και ο αρχηγός κάθε παρέας καθορίζει με την εμπειρία του που και πότε θα γίνει η επόμενη στάση.

4. Στην διαδρομή κρατούμε την θέση που έχουμε πίσω ή μπροστά από τον κολλητό μας και δεν προσπερνάμε ποτέ.

5. Διατηρούμε κοντινή απόσταση με τον μπροστινό μας δεν αυξομειώνουμε ταχύτητα και φροντίζουμε να είμαστε σε θέση που να μας βλέπει από τους καθρέφτες του.

6. Ο αρχηγός με την εμπειρία του καθορίζει τον ρυθμό του ταξιδιού ελέγχοντας με τους καθρέφτες του τακτικά την γενική εικόνα πίσω του. Κάθε μέλος της παρέας έχει την φροντίδα του πίσω του και σταματά ή κόβει ταχύτητα αν δει ότι αυτός μένει πίσω αισθητά.

7. Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα, σε όποια θέση και αν είμαστε ενημερώνουμε μόνο τον μπροστινό μας, μόλις η πληροφορία φτάσει στον αρχηγό αυτός θα επιλέξει το ασφαλέστερο σημείο για στάθμευση.

8. Στο ταξίδι φροντίζουμε να ενημερώνουμε τον πίσω μας, κάνοντας σήματα με το αριστερό χέρι, για ότι βλέπουμε στον δρόμο και θα μπορούσε να τον βλάψει, όπως νερά, λάδια, μεγάλο αντικείμενο, λακκούβα ή ότι άλλο.

9. Σε επαρχιακό δρόμο με στροφές και μικρή ορατότητα μόλις προσπεράσουμε κάποιο όχημα κάνουμε νόημα με το αριστερό χέρι στον πίσω μας να ακολουθήσει ή όχι στην προσπέραση.

10. Σε πολύ κλειστή διαδρομή ο αρχηγός πρέπει να κάνει σήμα στα αντίθετα ερχόμενα οχήματα, να κόβουν ταχύτητα.

11. Όταν διασταυρωνόμαστε με άλλη μηχανή πάντα πρέπει να χαιρετάμε και καλό είναι ο χαιρετισμός να γίνεται με το χέρι και όχι με το φως, γιατί αυτό μπορεί να βάλει σε σκέψεις τον μπροστινό μας.

12. Παρατηρούμε πάντα την μοτοσικλέτα του μπροστινού μας και τον ενημερώνουμε για ότι κακό, όπως έλλειψη αέρα στα λάστιχα, καπνός, κούνημα, κάποια λάμπα που δεν ανάβει και ότι άλλο.

13. Αν ταξιδεύουμε μόνοι και κάποιο μηχανικό ή άλλο πρόβλημα μας αναγκάσει να σταματήσουμε και χρειαζόμαστε την βοήθεια κάποιου άλλου, τοποθετούμε το κράνος κάτω στην άσφαλτο λίγο πίσω από την μηχανή.

Αυτό είναι ένα σημάδι που όταν το βλέπουμε πρέπει να σταματάμε για παροχή βοήθειας.

14. Μέσα σε κατοικημένες περιοχές ελαττώνουμε την ταχύτητα στα νόμιμα όρια, έτσι ελέγχουμε ό,τι μπορεί να μας πεταχτεί αλλά κάνουμε και καλό όνομα σαν οργανωμένοι μοτοσικλετιστές.

15. Σε κάθε στάση ελέγχουμε το δέσιμο των πραγμάτων πάνω στη μηχανή για χαλαρώματα και ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά σε ότι έχει σχέση με την ασφάλειά μας (λάστιχα, φρένα, διαρροές).

16. Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα και δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε του υπόλοιπους, τότε ζητάμε από κάποιον να μείνει μαζί μας και ακολουθούμε διαφορετικό ρυθμό. Αν όμως θέλουμε να ταξιδέψουμε μόνοι, φροντίζουμε να ενημερώνουμε κάποιον από την παρέα για το πού είμαστε.

17. Όταν βρισκόμαστε σε χωματόδρομους φροντίζουμε να κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από τον μπροστινό μας, να μη σηκώνουμε άσκοπα σκόνη (σπινάροντας) και σε καμία περίπτωση δεν προσπερνάμε.

18. Στο χώμα ο αρχηγός πρέπει σε κάθε πονηρή (?) διασταύρωση να σταματά και να περιμένει να μαζευτούν όλοι.

19. Γενικός κανόνας είναι ότι ποτέ δεν σταματάμε (για φωτογραφίες - τσιγάρο ή ό,τι άλλο) αν πρώτα δεν ενημερώσουμε τον μπροστινό μας. Όταν επανέλθουμε στην παρέα δεν καταλαμβάνουμε την θέση που είχαμε (κάνοντας προσπεράσματα) αλλά παραμένουμε στο τέλος.

20. Όλοι οι οδηγοί δεν έχουμε τις ίδιες ικανότητες στο στεγνό, στο βρεγμένο ή στο χωμάτινο οδόστρωμα, δεν είναι υποτιμητικό να ακολουθούμε κατά περίπτωση την παρέα που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς.

Είναι πολύ ωραίο να ταξιδεύουμε με μοτοσικλέτα,
πιο ωραίο όμως είναι να κοιτάμε στο σπίτι την άλλη μέρα τις φωτογραφίες.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Σύρος - Από την εκδήλωση για τη Μικρασιατική καταστροφή στην Ερμούπολη

                                            
Η καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού και η επιστροφή της μνήμης και της αλήθειας.




Φάνης Μαλκίδης  


     Στη Φιλανθρωπική Οργάνωση Νήαρ Ηστ και στους Έλληνες της Ερμούπολης που διέσωσαν και περιέθαλψαν τα ορφανά της Μικράς Ασίας

     Μέρος της ομιλίας του Φάνη Μαλκίδη στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης

     Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι; …Γ. Σεφέρης Δοκιμές

     Οι άνθρωποι δυστυχώς είναι επιρρεπείς στη λήθη, αναφέρει Κική Δημουλά για τον Έρωτα, θέλοντας να σηματοδοτήσει την απώλειά του. Οι απώλειες γίνονται μεγαλύτερες, όταν η λήθη γίνεται σημαία και προπαγάνδα ενάντια στη μνήμη. Τότε, ο θάνατος, ο προερχόμενος από την αμνησία, είναι η μοιραία κατάληξη. Η άνοδος του τουρκικού εθνικισμού, οδήγησε σε συστηματικούς διωγμούς του ελληνικού στοιχείου που διήρκεσαν από το 1913 ως το 1924. 1.000.000 Έλληνες από τους 2.650.000 που ζούσαν το 1914, δολοφονήθηκαν και μαζί τους δολοφονήθηκε η μακραίωνη του ελληνικού πολιτισμού.

     Το τελευταίο μέρος του ανθρώπινου δράματος παίζεται τον Αύγουστο του 1922. Στις 27 Αυγούστου, οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη και αρχίζει ο εμπρησμός της και η καταστροφή κάθε ελληνικής παρουσίας . Εκεί, όπως σημειώνει ο πρόξενος των ΗΠΑ George Horton δεν έλειπε τίποτε σχετικά με τη θηριωδία, την ακολασία, την σκληρότητα και όλη τη μανία του ανθρώπινου πάθους. Εικοσιπέντε χιλιάδες (25.000) Έλληνες χάθηκαν στην πυρκαγιά, ενώ μόνο το διάστημα από 27 Αυγούστου μέχρι 4 Σεπτεμβρίου 1922 δολοφονήθηκαν 50.000 Έλληνες. Στις 28 Αυγούστου 1922 κατακρεουργήθηκε ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, και μαζί του 342 κληρικοί της Μητροπόλεως Σμύρνης και των περιχώρων οι οποίοι πρώτα βασανίστηκαν. Τη δολοφονία, την εκδίωξη των Ελλήνων, ακολούθησε η καταστροφή κάθε ίχνους ελληνικής παρουσίας, αυτό άλλωστε υποδηλώνει η φωτιά στη Σμύρνη.

     Η εκδίωξη των Ελλήνων, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ανθρώπινη ιστορία. Η γενοκτονία των Ελλήνων είναι ένα ζήτημα το οποίο παρέμεινε στο περιθώριο για πολλά χρόνια. Είναι ένα πολιτικό ζήτημα και η διεθνής του προέκταση αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών και των διεθνών οργανισμών να αναγνωρίσουν τη γενοκτονίας και να αποκαταστήσουν με αυτόν τον τρόπο, την βλάβη που υπέστησαν. Είναι ένα καθήκον που έχει ο ελληνικός λαός, όπως αυτό που εκπλήρωσε η Φιλανθρωπική Οργάνωση Νήαρ Ηστ και ο λαός της Ερμούπολης που διέσωσαν τα ορφανά της Μικράς Ασίας.

Αναρτήθηκε από MALKIDIS στις 12:01 μ.μ.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ενα βιβλίο γεννιέται


23 Σεπτεμβρίου 2010 , πρώτα ο Θεός ,  μπαίνουμε στο τυπογραφείο με μκρές αληθινές ιστορίες  που θα φέρουν πιο κοντά τον Εβρο στη Σύρο...










“Σε βλέπω σαν μια αγκαλιά.

Μια αγκαλιά που ζητά να με ξαναπεριλάβει.

Να χωνευτώ μέσα στη ζέστα σου.

Τίποτα δεν πρόλεγε πως ήταν η τελευταία.

Δεν είχες προλάβει να γεράσεις.

Γιατί σήμαινε πως θα ζούσες”.

                        Από το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού Ο Τρομερός μήνας Αύγουστος



Είναι γεγονός πως η Σύρος είχε πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά για τους διωγμένους , από τις πατρογονικές εστίες τους.

Το 1822 , μετά την καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους αλλά και τις διώξεις των Ελλήνων στη Σάμο, τη Σμύρνη, τα Ψαρά και την Κάσο , άνοιξε μια ζεστή αγκαλιά στους πρόσφυγες που ξέφυγαν από τη μανία των Τούρκων

Εδώ, στον εν Συρίη βράχο βρήκαν μια φιλόξενη γη και έστησαν το σπιτικό τους και συνέχισαν τη ζωή τους , φέρνοντας στο νέο τόπο τον πολιτισμό τους, τις τέχνες, τα γράμματα. φτιάχνοντας το αστικό λεγόμενο θαύμα  την Ερμούπολη , μια πόλη γεμάτη ζωή και πλούσια κτίρια , εκεί που νωρίτερα υπήρχε άγονο έδαφος και ορισμένα χαμόσπιτα και αποθήκες.

Έναν αιώνα μετά το 1922 η Ερμούπολη ανοίγει με τη σειρά της τη δική της αγκαλιά , όπου ακουμπούν τις ελπίδες και τα όνειρά τους οι ξεριζωμένοι της Μικρασιατικής Καταστροφής.

1948 , τα παιδιά του Bella Ciao , τα παιδιά του εμφυλίου ,τα παιδιά του Εβρου βλέπουν την Ερμούπολη σαν μια αγκαλιά και ζητούν να χωνευτούν μέσα στη ζεστασιά της.

Το να είσαι παιδί και να ζεις στις παιδουπόλεις του εμφυλίου ομολογουμένως είναι μια εμπειρία που σίγουρα δεν το χωρά ανθρώπου νους. Όταν πριν από καιρό , κάνοντας μια ραδιοφωνική εκπομπή , βρέθηκε στα χέρια μου το υλικό που είχε στην κατοχή του ο κ. Δ. Χάλαρης για τα παιδιά της ιδιαίτερης πατρίδας μου , τα παιδιά από τον Εβρο , σκέφθηκα πως το πολύτιμο αυτό υλικό δεν θα έπρεπε να χαθεί. Ο Θανάσης, ο Χρήστος , ο Αποστόλης, ο Γιάννης , πρωταγωνιστές οι ίδιοι έπρεπε να βρουν φωνή και να πουν τη δική τους ιστορία , σε μας τους νεότερους για να μαθαίνουμε , να γνωρίζουμε και να μη ξεχνάμε.. Γιατί ο θάνατος. μπορεί να είναι το τέλος της ζωής , η λήθη όμως είναι το τέλος της ύπαρξης. Αν σε ξεχάσουν όλοι είναι σαν να μην υπήρξες.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Χάλαρη για την αφιλοκερδή παραχώρηση του υλικού στο σύλλογό μας και το Νομάρχη Εβρου κ. Νικόλαο Ζαμπουνίδη για το μεγάλο του ενδιαφέρον να στηριχθεί οικονομικά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εβρου η έκδοση του βιβλίου .



Υποπλοίαρχος (ε.α.)

Ουρανία Πανταζή Π.Ν.

Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου













Τα παιδιά ζωγραφίζουν ... στην οδό Μυτιλήνης 17, στήν Εστία του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου

    





     Με πρωταγωνιστές τα παιδιά του θεατρικού εργαστηρίου και την παρουσία πολλών φίλων αλλά και επισήμων και φορέων ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και Αθλητικό Σωματείο Ο Μέγας Αλέξανδρος, πραγματοποίησε τα εγκαίνια της δικής του Εστίας , στην κατάμεστη αίθουσα στην οδό Μυτιλήνης 17 στην Ερμούπολη την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 12.00.



     Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τελέσθηκε αγιασμός, χοροστατούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Φλαβιανού Αλμπέσκου ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ.κ.Δωροθέου. Στη συνέχεια η Πρόεδρος Υποπλοίαρχος (ε.α.) Ουρανία Πανταζή Π.Ν. συγκινημένη καλοσώρισε τους προσκεκλημένους και κατά τη σύντομη αναφορά της στην ίδρυση του συλλόγου , τιμήθηκε ο πρώτος Πρόεδρος κ. Θ. Τζαβάρας για την προσφορά του στο σύλλογο .


     Οπως είπε η κ. Πανταζή ¨Ο σύλλογος στα έξι αυτά χρόνια ζωής κατόρθωσε να έχει μια σημαντική παρουσία τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου όσο και στα αθλητικά καθώς συμμετείχε στο πρωτάθλημα βόλλευ Κυκλάδων , με δύο ομάδες εφήβων αγοριών και κοριτσιών , καταλαμβάνοντας μάλιστα την πρώτη θέση στα αγόρια , με προπονητή τον κ. Τσινό.


     Εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του ο σύλλογος συμμετείχε σε όλους τους τηλεμαρώνιους που διοργανώθηκαν για την ανακούφιση συνανθρώπων μας που είχαν ανάγκη προσφέροντας οικονομική ενίσχυση, όπως για τους σεισμόπληκτους στην Αιτή, για τα παιδιά στη Γάζα , για τους πυρόπληκτους στην Πελοπόννησο καθώς και στο έργο της ¨κατ΄ οίκον νοσηλείας¨. Επίσης συμμετείχε στο φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Πολυδύναμο Κέντρο Κυκλάδων καθώς και στο 1ο και 2ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων.


     Το Δεκέμβριο του 2009 συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου , παρουσιάζοντας ήθη και έθιμα του δωδεαημέρου από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τον Πόντο.


     Μια σημαντική δραστηριότητα του συλλόγου ,οι δύο παιδικές παραστάσεις με το έργο του Ευγένειου Τριβιζά <<Το Ονειρο του Σκιάχτρου>> στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του παιδικού θεατρικού εργαστηρίου που ξεκίνησε να λειτουργεί αρχές Αυγούστου . Σήμερα το εργαστήρι έχει 38 παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών . Το θεατρικό εργαστήρι έχει ως στόχο να δώσει διέξοδο στο όνειρο και στη φαντασία των παιδιών . Τελικός στόχος η παρουσίαση στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ της θεατρικής παράστασης που ήδη προετοιμάζουν.


Από τις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις του συλλόγου ήταν :


     H διοργάνωση ημερίδας με θέμα ¨Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ο μεγάλος Ελληνας μαθηματικός οραματιστής του Πανεπιστημίου Αιγαίου¨ με εισηγητή τον Επιστημονικό Σύμβουλο του Μουσείου Καραθεοδωρή κ. Νίκο Λυγερό και ομιλητές εκπροσώπους από το Πανεπιστήμιο της Χίου και Σύρου αντίστοιχα .


     H θεατρική παράσταση ¨Πέντε Κινήσεις για μία Σιωπή¨ και στη συνέχεια η ομιλία του συγγραφέα του έργου κ. Νίκου Λυγερού , αφιερωμένη στην Επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού . Συνδιοργανωτής ο πολιτιστικός θεατρικός όμιλος Απόλλων .


     H εκδήλωση ¨Μικρά Ασία , Πόντος, Θράκη. Από τη λήθη στη δυναμική και παραγωγική μνήμη¨ . Εισηγητής ο Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Διεθνούς Ενωσης Ακαδημαικών για τη μελέτη των Γενοκτονιών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης. Συνδιοργανωτής ο υπό ίδρυση σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Μελλοντικοί στόχοι


Εκδοση ενός βιβλίου  Το βιβλίο πραγματεύεται τη φιλοξενία εκατοντάδων παιδιών , με προσωπικές μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό , από το Νομό Εβρου στις παιδουπόλεις της Σύρου τον καιρό του εμφυλίου. Το υλικό παραχωρεί στο σύλλογο αφιλοκερδώς ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Δ. Χάλαρης ενώ η Νομαρχία Εβρου αναλαμβάνει τα έξοδα της έκδοσης , έπειτα και από την ευαισθησία και το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Νομάρχης Εβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης ώστε να μη χαθεί αυτό το σημαντικό κομάτι της ιστορίας μας .
Ελπίζουμε μέχρι τέλους του Οκτώβρη να είναι έτοιμο το βιβλίο ώστε να κάνουμε την παρουσίασή του. Πρώτα εδώ στη Σύρο με  προσκεκλημένους  κάποιους από τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής. Και πιθανόν μετά να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση και στην Αλεξανδρούπολη. 


- Χορευτιικό τμήμα , ξεκινά αρχές Οκρωβρίου . Στόχος είναι  , μέσω κάποιων χορηγών να εξασφαλίσουμε  στολές , ώστε το χορευτικό μας τμήμα ν΄ αντιπροσωπεύει το σύλλογο στις διάφορες εκδηλώσεις.


- Εκθεση ζωγραφικής , στηρίζει την έκθεση ¨Το Πνεύμα του Vincent¨  που διοργανώνει ο Ν.Ο.Σ. με έργα του Νίκου Λυγερού , στην Αίθουσα Τέχνης στις 2 Οκρωβρίου.


- Σ.Β.Σ. Μέγας Αλέξανδρος,  Από τη φετεινή σαιζόν ο σύλλογος βρίσκεται και πάλι στην ευχάριστη θέση να συμμετέχει στο πρωτάθλημα Κυκλάδων με την ομάδα βόλλευ ανδρών.


     Η Πρόεδρος στο τέλος της ομιλίας της ευχαρίστησε τον Γενικό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την ευαισθησία που επέδειξε απέναντι στα παιδιά με τη δωρεά εκ μέρους της Περιφέρειας ενός air-contition. Επίσης ευχαρίστησε το ζαχαροπλαστείο ΑΘΥΜΑΡΙΤΗΣ για την προσφορά των γλυκών και όλους τους φίλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και στηρίζουν τις προσπάθειες του συλλόγου.
     Το λόγο στη συνέχεια πήρε η εμψυχώτρια του θεατρικού εργαστηρίου και ταμίας του συλλόγου κ. Βέτα Αποστολίδου. Με τα παιδιά του θεατρικού εργαστηρίου παρουσίασαν αντιπροσωπευτικά ποιήματα και τραγούδια από τη Μακεδονία , τη Θράκη , τον Πόντο και τη Μικρά Ασία , ενώ στη σύντομη αναφορά της για το θεατρικό εργαστήρι ευχαρίστησε παιδιά και γονείς για την εμπιστοσύνη τους.
     Τα παιδιά που συνόδεψε στο ακορντεόν ο μουσικός , με καταγωγή από τη βόρεια Ελλάδα , Κλέαρχος , ξεκίνησαν διαβάζοντας το ποίημα του Θρακιώτη συγγραφέα ποιητή  Γεώργιου Βιζυηνού ¨Ασμα Θρακών¨ . Ακολούθησαν το δημοτικό ποίημα της Μακεδονίας  ¨Ασπρα μου πουλιά¨ καθώς και το Ποντιακό ¨Η Μάνα εν κρύον νερόν¨. Στη συνέχεια τραγούδησαν το τραγούδι της Μακεδονίας  ¨Μήλα μου κόκκινα¨ ενώ λόγω της ημέρας (Ημέρα Μνήμης Μικρασιατικής Καταστροφής) , έκλεισαν με το παραδοσιακό της Μικράς  Ασίας ¨Εχε γεια Παναγιά¨ κάτω από το θερμό χειροκρότημα των προσκεκλημένων.



Υ.Γ. Στην αντζέντα μας βρίσκονται πολλές ακόμη δράσεις και εκδηλώσεις
...ενδεικτικά αναφέρουμε το αφιέρωμα στο Γεώργιο Βιιζυηνό , αναδεικνύοντας τα θέματα
- Δημήτριος Βικέλας Γεώργιος Βιζυηνός ,ορόσημο στην ηθογραφία.
- Γ. Βιζυηνός ο παιδοψυχολόγος. Πριν 100 και πλέον χρόνια μιλούσε ο Βιζυηνός για την αξία του παιχνιδιού και πως δεν πρέπει να στερούμε από τα παιδιά τη φαντασία για δημιουργία με το να τους παρέχουμε τα έτοιμα παιχνίδια ......
- Προετοιμασία του θεατρικού εργαστηρίου για συμμετοχή στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων.
- Συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Κρητών Σύρου με θέμα ¨ακατάλυτοι δεσμοί Κρήτης - Πόντου¨ . Ευχόμαστε να υλοποιηθεί η πρόταση που υποβάλλαμε στο φίλο σύλλογο των Κρητών. Είναι μια ακόμη σημαντική πτυχή της ιστορίας μας . Είμαστε υπερ των συνεργασιών , ειδικά σε ότι έχει να κάνει με θέματα ιστορίας και πολιτισμού.   

Με κάθε ευκαιρία θα ενημερώνουμε τους φίλους μας  για τις δράσεις μας. Σας περιμένουμε Μυτιλήνης 17 στην Ερμούπολη ...είμαστε δυο,  είμαστε τρεις , είμαστε χίλιοι δεκατρείς..

  

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ 2009 - 2010

Ορισμένες από τις δράσεις του συλλόγου μας 2009 - 2010


Η Νίκη της Σαμοθράκης : Από το ημερολόγιο 2010 




Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού 29/5/2010
θεατρική παράσταση από τα μέλη του συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου και του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Απόλλων - Ομιλία από το συγγραφέα του έργου κ. Νίκο Λυγερό
Συμμετείχε τμήμα του  χορευτικού καλλιτεχνικού οργανισμού Ποντίων Αθηνών http://www.lygeros.org/Talks/Syros_5mvts_20100529.html




27-12-2009 Χριστούγεννα στη Σύρο :  συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Σύρου - Παρουσίαση των ηθών και εθίμων του δωδεκαημέρου από τις ιδιαίτερες πατρίδες μας





17 Φεβρουαρίου 2010 : Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή , ο μεγάλος Ελληνας μαθηματικός οραματιστής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εισηγητής ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Μουσείου Καραθεοδωρή κ. Νίκος Λυγερός. Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Χίου και Σύρου αντίστοιχα. Συνδιοργάνωση Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων



Μάιος 2009 : Βράβευση της μαθήτριας και αθλήτριας του στίβου Αναστασίας Φουτσιτζίδου με χρηματικό έπαθλο . Επίδοση του λάβαρου του συλλόγου στην ίδια και στον προπονητή της Αθανάσιο Τσούκο (σήμερα η Αναστασία είναι φοιτήτρια με σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ) . Ομιλία από τη γραμματέα του συλλόγου κ. Πανταζή , με την ευκαιρία των εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού   





2009 Από τη χοροεσπερίδα του συλλόγου

΄



Καλοκαίρι 2009 : 2ο φεστιβαλ παραδοσιακών χορών στην Ερμούπολη. Το χορευτικό του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών σε ποντιακούς χορούς




Δεκέμβριος 2009 : Το όνειρο του σκιάχτρου , στο θέατρο Απόλλων . Η πρώτη απόπειρα παρουσίασης παιδικού θεάτρου  





Από την πετυχημένη εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή , στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης . Στην έδρα ο κ. Νίκος Λυγερός, η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Χίου κ. Ισαβέλλα Μπουρνιά και ο εκπρόσωπος της  Πανεπιστημιακής Μονάδας Σύρου κ. Σπύρος Βοσινάκης. Χαιρετίζει ο Αντινομάρχης Κυκλάδων κ. Δ. Ρούσσος





Ο κ. Νίκος Λυγερός με μαθητές του 2ου Λυκείου Ερμούπολης





2ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ερμούπολη : Το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Αργυρούπολης  χορεύει  χορούς από τη Θράκη





Ο σύλλογος στηρίζει την έκθεση με έργα του Νίκου Λυγερού που διοργανώνει ο Ναυτικός Ομιλος Σύρου στις 02 Οκτωβρίου 2010





Ο Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Διεθνούς  Ενωσης  Ακαδημαικών για τη μελέτη των γενοκτονιών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης προσκεκλημένος  στην εκδήλωση ''Μικρά Ασία, Πόντος, Θράκη. Από τη λήθη στη δυναμική και παραγωγική μνήμη''  στο Πνευματικό Κέντρο  Ερμούπολης στις 19/9






Τα γραφεία του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου βρίσκονται στην οδό Μυτιλήνης 17 στην Ερμούπολη  84100 Σύρος  τ/φ 22817-72001

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Νίκος Λυγερός για τέταρτη φορά στη Σύρο αυτή τη φορά προσκεκλημένος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου

Ο Ναυτικός Ομιλος Σύρου 117 χρόνια πρωτοστατεί στην ανάδειξη και προαγωγή του αθλητισμού και του  πολιτισμού και κατ΄ επέκταση στην τουριστική και οικονομική τόνωση του νησιού

  

Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Λυγερού με τίτλο Το Πνεύμα του Vincent εγκαινιάζεται το Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 19:30 στην Αίθουσα Τέχνης Σύρος – Ερμούπολη .

Ο Ναυτικός Ομιλος Σύρου με 117 χρόνια ιστορίας ( έτος ιδρύσεως 1893 ως Ομιλος Ερετών Ερμουπόλεως) από ιδρύσεώς του πρωτοστατούσε τόσο στην ανάδειξη και προαγωγή του αθλητισμού όσο και του πολιτισμού και κατ΄ επέκταση στην τόνωση της τουριστικής και οικονομικής ζωής της Σύρου. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τα ναυτικά φεστιβάλ που διοργανώνονταν στην Ερμούπολη , με τη στήριξη και της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενωσης , που επί σειρά ετών διοργάνωνε τους ιστιοπλοικούς αγώνες Φάληρο-Σύρος. Ο Ν.Ο.Σ. πιστεύοντας και σήμερα ότι ο αθλητισμός μπορεί να είναι και πολιτισμός ''νους υγιής εν σώματι υγιεί'' έλεγαν οι πρόγονοί μας , αποφάσισε τη διοργάνωση της έκθεσης με έργα του Νίκου Λυγερού , τα οποία είναι αφιερωμένα στη μνήμη του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Vincent van Gogh (1853 - 1891).

Το Πνεύμα του Vincent εμπνέει το Νίκο Λυγερό. Τα έργα του είναι εμπνευσμένα από την αλληλογραφία του με τον αδελφό του Theo. Η έκθεση έχει σκοπό να φέρει στο φως μερικές από τις κρυφές πτυχές της προσωπικότητας του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου και όπως ο ίδιος τονίζει , η κρίση του Vincent είναι πολυδιάστατη. Δεν ήταν ένας τυχαίος ζωγράφος αλλά ήξερε να μιλήσει, έγραψε για τα έργα του , τα σύγκρινε και είχε πολλές επαφές και με άλλους Γάλλους ζωγράφους που έχουν μείνει στη μνήμη της ανθρωπότητας. Ο Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς. Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο, σύντομα όμως η οικογένειά του μετακόμισε στη Γαλλία. Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη Σχολή Εθνικής Αμυνας, στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού και στη Σχολή Πολέμου, στρατηγικός σύμβουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων (Υπουργείο Παιδείας), καθηγητής προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, Διεθνής παρατηρητής στις προεδρικές του Nagorno Karabakh, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, ζωγράφος, επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και του Συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή που έχει στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του μεγαλύτερου μαθηματικού της σύγχρονης Ελλάδας. Έχει ιδρύσει την οργάνωση «The Pi Society» στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμούς νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ΄ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο. Το έργο του πλούσιο. Εχει δημοσιεύσει έργα του πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας. Έχει επίσης δημοσιεύσει ποιητικές συλλογές, σενάρια, θεατρικά έργα, τραγωδίες, ορατόρια, όπερες, καθώς και αρκετές μεταφράσεις .
Διάρκεια έκθεσης: έως 17 Οκτωβρίου 2010.

O κ. Μαλκίδης σ΄ εκδήλωση στη Σύρο , αμέσως μετά το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο προσκεκλημένος του συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου

Διεθνές Επιστημονικο Συνέδριο
''Τρεις Γενοκτονίες μια Στρατηγική''
Conference ''Three Genocides—One Strategy"






Φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν τους χριστιανικούς Λαούς της Ανατολής που υπέστησαν το έγκλημα της Γενοκτονίας στις αρχές του 20ου αιώνα (Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, Ένωση Σμυρναίων, Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών) συνδιοργανώνουν Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Τρεις Γενοκτονίες, μια στρατηγική». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 17-19 Σεπτεμβρίου 2010 στην Αθήνα, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.Στόχος του Συνεδρίου είναι όχι μόνο η ευρεία σχετική ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε διεθνείς αναγνωρίσεις του εγκλήματος αυτού, το οποίο ο ΟΗΕ χαρακτήρισε ως «έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας».Είναι γεγονός ότι ο αγώνας για την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, Αρμένιους ή Ασσύριους, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μετά την αναγνώριση των 3 Γενοκτονιών από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών (Ι.A.G.S.) στο συνέδριό της στο Σαράγιεβο το Δεκέμβριο του 2007 και την πρόσφατη αναγνώρισή τους από το σουηδικό κοινοβούλιο, ο αγώνας αυτός αποκτά νέα δυναμική και στοχεύει στην αποτροπή γενικότερα των Γενοκτονιών και στην κατοχύρωση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό το λόγο ο συγκεκριμένος αγώνας πρέπει να έχει –και πιστεύουμε ότι θα έχει- επιτυχή έκβαση.Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο πρόγραμμα), ενώ την ομιλία κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου θα εκφωνήσει ο Βάσος Λυσσαρίδης.Αθήνα 1-8-2010Για την Οργανωτική ΕπιτροπήΗ Υπευθ. ΤύπουΔΡ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ ΛΙΑΝΑΗ Γεν. ΓραμματέαςΔΡ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΟ ΠρόεδροςΔΡ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

O Nομάρχης Αθηνών κ. Ιωάννης Σγουρός και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου «Τρεις Γενοκτονίες, μια Στρατηγική» κ. Παυλίδης Αντώνιος, σας προσκαλούν στην πανηγυρική συνεδρίαση, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 19.45 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Το συνέδριο θα καλυφθεί ζωντανά στο διαδίκτυο και τις τρεις μέρες από το www.livemedia.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ   PROGRAMME

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου (Friday September 17)

19.00-19.45: Προσέλευση (Arrival) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (PLENARY SESSION)Συντονιστής: Moderator:Σαββίδης Παντελής, Δημοσιογράφος (Pantelis Savvidis, journalist)Μέλη: (Panelists)Παυλίδης Αντώνης (Antonis Pavlidis), Χαριτίδου Γεωργία (Georgia Charitidou), Καραμπετιάν Κασπάρ (Kaspar Karabetian), Σαββίδης Γιάννης (Giannis Savvidis) Μπατσάρας Κυριάκος (Kyriakos Batsaras)20.00: Έναρξη (Opening)20.00-21.00: Χαιρετισμοί (Welcome)21.00-21.15: Πανηγυρική Ομιλία (Opening Address)Βάσος Λυσσαρίδης (Vasos Lyssaridis)τ. Πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου (Former President of the Parliament of Cyprus)21.30-22.00: Δεξίωση (Reception)

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου (Saturday September 18)

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (FIRST SESSION)

Συντονιστής: Ραγκίπ Ζαράκογλου (Moderator: Ragıp Zarakoğlu)Μέλος: Δρ. Μυστακίδου Λιάνα (Panelist: Dr. Liana Mystakidou)09.00-09.20 Αντωνόπουλος Ιωάννης (Ioannis Antonopoulos)Δρ. Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Παρισίων (Professor of History, University of Paris)Οι πρώιμες γενοκτονίες του οθωμανικού κράτους το 19ο αιώνα: Από τη Χίο (1822) στο Σασσούν (1894-96).The Initial Phase of Genocides of the Ottoman State: From Chios (1822) to Sassoon (1894-96)09.20-09.40Adam JonesAssociate Professor of Political Science, University of British Columbia, KelownaThe Ottoman Destruction of Christian Minorities in Asia Minor.Η καταστροφή των χριστιανικών μειονοτήτων της Μικράς Ασίας από τους Οθωμανούς.09.40-10.00Joseph ZayaProfessor, Department of Sociology and Marketing, Finance University under the Government of the Russian FederationThe Assyrians and the Other Christian Populations as Victims of the Turkish Policy between the End of 19th and the Beginning of the 20th Century.Οι Ασσύριοι και οι άλλοι χριστιανικοί πληθυσμοί ως θύματα της τουρκικής πολιτικής μεταξύ του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.10.00-10.20Καραθανάσης Αθανάσιος (Athanasios Karathanasis)Καθηγητής Ιστορίας Α.Π.Θ., Professor of History (Aristotelian University of Thessalonica)Η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς ΑσίαςThe Genocide of the Greeks in Asia Minor10.20-10.40Saıt ÇetinoğluAuthor, ResearcherThe Pontus Ideal and the Genocide of the Pontian Greeks.Το ιδεαλιστικό στοιχείο του Πόντου και η Γενοκτονία των Ελλήνων της περιοχής.10.40-11.10: Συζήτηση (Discussion)11.10-11.30: Διάλειμμα (Break)

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (SECOND SESSION)

Συντονιστής: Στέφος Αναστάσιος (Moderator: Anastasios Stephos)Μέλος: Παπαδοπούλου Αρχοντία (Panelist: Papadopoulos Archondia)11.30-11.50 Γαλανού Χαρά (Chara Galanou)Νομικός, Εγκληματολόγος (Lawyer, Criminologist)Η μελέτη της γενοκτονίας των χριστιανικών μειονοτήτων της οθωμανικής αυτοκρατορίας υπό το πρίσμα του Διεθνούς ΔικαίουΤhe Genocide against the Minorities of the Ottoman Empire from the Perspective of International Law11.50-12.10Ragıp ZarakoğluPublisher, AuthorThe Issue of Seizure of Properties of the Christian Minorities in Asia Minor within the Framework of their GenocideΤο ζήτημα της οικειοποίησης των περιουσιών των χριστιανών της Ανατολής από το κράτος, στο πλαίσιο των γενοκτονιών τους12.10-12.30Τσιρκινίδης Χάρης (Charis Tsirkinidis)Συγγραφέας, Νομικός (Author, Attorney)Αντικειμενική και νομική τεκμηρίωση του εγκλήματος της γενοκτονίας των Ελλήνων της ΑνατολήςHistorical and Legal Documentation of the Genocide of the Anatolian Greeks 12.30-12.50 Μαλκίδης Θεοφάνης (Theophanis Malkidis)Δρ. Κοινωνικών Επιστημών (Ph.d, Social Studies) Η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με βάση τη σύμβαση του ΟΗΕ για την πρόληψη του εγκλήματος της ΓενοκτονίαςThe UN Convention on the Prevention of the Crime of Genocide and the Genocide of the Anatolian Greeks12.50-13.30: Συζήτηση (Discussion)

ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (THIRD SESSION)

Συντονιστής: Καθηγητής Μάζης Ιωάννης (Moderator: Professor Ioannis Mazis)Μέλος: Αμπαριάν Σταύρος (Panelist: Stavros Abarian)17.00-17.20Ευρυβιάδης Μάριος (Marios Εvriviadis)Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων (Assistant Professor International Relations)Πάντειο Πανεπιστήμιο (Panteion University)Η κατασκευή της εικόνας της Τουρκίας μεταπολεμικάThe Construction of Turkey’s Image after WWII17.20-17.40Σαρρής Νεοκλής (Neoklis Sarris)Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο (Emeritus Professor of Sociology, Panteion University)H άρνηση της Γενοκτονίας των χριστιανικών μειονοτήτων από το σύγχρονο τουρκικό κράτος: Μεθοδολογία και ερμηνείαThe Denial of the Genocides of the Christian Minorities in Anatolia from the Modern Turkish State: Methodology and Interpretation17.40-18.00Nίκος Λυγερός (Nikos Lygeros)Καθηγητής, Στρατηγικός Σύμβουλος (Professor, Strategy Consultant)Στρατηγική ανάλυση της Γενοκτονίας (Strategic Analysis of the Genocide)18.00-18.20Thea HaloAuthor, ResearcherThe Genocide of the Greeks, Armenians and Assyrians. Some Causes and MythsΗ Γενοκτονία των Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων. Αίτια και μύθοι18.20-18.40: Συζήτηση (Discussion)18.40-19.00: Διάλειμμα (Break)

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (FOURTH SESSION)

Συντονιστής: (Moderator) Associate Professor Adam JonesMέλος: (Panelist) Ari Caratzas19.00-19.20Hilda TchoboianPresident of the European Armenian FederationThe European Union and the Genocide IssueΗ Ευρωπαϊκή Ένωση και το ζήτημα της Γενοκτονίας19.20-19.40Χαραλαμπίδης Μιχάλης (Michalis Charalambidis)Πολιτικός Επιστήμων, (Political Scientist,)Διεθνής Ένωση για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των λαώνInternational Association for the Rights and Liberation of PeoplesΟύτε Σκύλα, ούτε Χάρυβδη. Πολυκεντρική ΑνατολίαNeither Scylla, nor Charybdis: Multi-centre Anatolia19.40-20.00Ashour Giwargis,Author, Researcher:The Background of Genocide, its Consequences and the World’s ConscienceTo υπόβαθρο της γενοκτονίας, οι συνέπειές της και η παγκόσμια συνείδηση20.00-20.30: Συζήτηση (Discussion)

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου (Sunday, September 19)

ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (FIFTH SESSION)

09.00-09.20Nik Papadopoulos,President of European section of the Inter–parliamentary Association of Greek origin DeputiesH σουηδική εμπειρία και η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας στρατηγικής προς τις επόμενες διεθνείς αναγνωρίσεις των ΓενοκτονιώνThe Swedish Experience and the Formation of a Strategy towards the International Recognitions of the Three Genocides09.20-09.40Israel CharnyProfessor, Executive Director, Institute on the Holocaust and Genocide, JerusalemThe Psychology of Denying Other Victims: The Quest for Exclusivity and Superiority (disturbingly, not unlike similar motives in those who commit Genocide)Η Ψυχολογία της άρνησης ύπαρξης άλλων θυμάτων: Η απαίτηση της αποκλειστικότητας και της υπεροχής (ανησυχητικά, περί των ανόμοιων κινήτρων αυτών που διέπραξαν Γενοκτονία)09.40-10.40: Στρογγυλό τραπέζι (Round table discussion)10.40-11.00: Πορίσματα συνεδρίου (Conference findings)

Φορείς οργάνωσης: (Sponsors)

- Νομαρχία Αθηνών (Prefecture of Athens)

- Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος (Armenian National Committee of Greece)

- Ένωση Σμυρναίων (Association of the Greeks of Smyrna)

- Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Pan-Pontian Federation of Greece)

- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών (Pan-Hellenic Association of Pontian Educators)

- Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων (Pan-Hellenic Association of Assyrians)


The Organizing Committee of the Conference titled, Three Genocides—One Strategy, announces an International Conference to be held in Athens, on September 17-19, 2010The Panhellenic Association of Pontian Educators, a professional entity based in Athens, in cooperation with a number of local institutions and groups of Thrace, held an international conference titled “Three Genocideς, One Strategy,” in Komotini on May 2008. The participants in this conference examined within one framework the genocides of the Christian populations of Asia Minor (the Greeks — Pontian and Anatolian, the Armenians and the Assyrians) that took place between 1912-1923 under the direction of the Ottoman Turkish government. Participants also explored ways of seeking international recognition and condemnation of these crimes, which have come to be known by the international legal community as “crimes against humanity.” In view of the success of this event as decision was made to hold the next such conference in Athens in 2010.The Panhellenic Association of Pontian Educators created an Organizing Committee, with a view to implementing the plan for an Athens conference. Groups were invited to join included representatives of descendants of Christians of Asia Minor in Greece, which include so far the PanPontian Federation, the Armenian National Committee and the Assyrian Association, The Organizing Committee has agreed to hold an International Conference on September 17-19 in the Old Parliament building in Athens. To this end a list of participants has been compiled and invitations are being sent out.The scale of the effort is enormous and the difficulties entailed are obvious. Nonetheless the conference organizers believe that the events of the early 20th Century that resulted in the virtual annihilation of the Christian groups of Asia Minor were part of a deliberate and coherent plan and as such constitute a “successful, model genocide” of the century, not only because of the others that followed, but also because the denial that it took place is still part of today’s international affairs narrative.The recent decision to recognize the three genocides of the Christians of Asia Minor by the Swedish Parliament as well as the vote by the US House of Representatives Committee to recognize the Armenian Genocide, speak out for the need to study and to inform the international community about crimes committed long ago and to achieve international recognition of these crimes against humanity, that some people and governments still deny.On behalf of the Organizing CommitteeGeneral SecretaryDr Georgia HaritidouChairmanDr Antonis PavlidisPublicity OfficerDr Liana Mystakidoumystaki2004@yahoo.grContact Information:Technical University Street 6, 1st floorGR 10433Athens, Greece3genocides@gmail.com, pavlidis@sch.grTel. 6977978545

Αναρτήθηκε από MALKIDIS

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Παλμός εθνικού πόνου της αθλούμενης Πανιωνίου νεότητος...



«Ήταν σκοτάδι κι άβυσσος με ατέλειωτη απραξία,
κι ακραία παραδοξότητα στα σύνορα του αγνώστου,
Μα μες στο επίπεδο κενό και την αέναη πλήξη,
μια αιθερόμορφη πνοή άρχισε να ανασαίνει»


(Από τη ποιητική συλλογή του Γιώργου Μαρινάκη ‘’Στις γειτονιές του απείρου ‘’)*



....................ως ο μέγας και ιερός αγών , εις ον μια ψυχή και ένα σώματι απεκδυόμεθα με την πίστιν εις τον Θεόν και το δίκαιον , θέλει πραγματοποιήσει όλους τους εθνικούς μας πόθους.Με την ελπίδα ταύτην την ακράδαντον ήτις παρά τας σημερινάς δοκιμασίας δεν απέλειψε από την ψυχήν μας ορθούμεθα μετά θάρρους.............

Και τότε θυμήθηκα τα λόγια του καθηγητή κ. Νίκου Λυγερού που μου είπε

......εμείς σήμερα δε ζούμε έναν πόλεμο, δε ζούμε μια χούντα.......

Αλήθεια τι είναι αυτό που λείπει σήμερα από εμάς;


Ο μήνας Σεπτέμβριος φέρνει στη μνήμη δυσάρεστες στιγμές που έζησε ο ελληνισμός . Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική καταστροφή πραγματοποιούνται σ΄ όλη την επικράτεια.

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει ο σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου με τον νέο σύλλογο των Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο και την παρουσίαση την ίδια ημέρα στις 12.00 της ομάδας βόλλευ των ανδρών του Σ.Β.Σ. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου χώρου του συλλόγου , ανέτρεξα στο παρελθόν. Ποιος έφερε το βόλλευ στην Ελλάδα (υπάρχει παλαιότερη ανάρτηση σχεικά) , ποιο αθλητικό σωματείο  ήταν αυτό που υπήρχε στην Ιωνική πατρίδα  και ήρθε ξεριζωμένο , χωρίς να χάσει το κουράγιο του και ανασυστάθηκε από τις στάχτες του. Τιμής ένεκεν γι΄ αυτούς που έμειναν εκεί αλλά και σ΄ αυτούς που βρήκαν τη δύναμη να συνεχίσουν....
 Γι΄ αυτούς που έμειναν για πάντα στην Ιωνική γη δεν υπάρχουν στοιχεία

 Αιχμαλωτισθέντες αθληταί
  • Ν. Ανδρεαδάκης ,  Θ. Δημητρίου   
  • Μιχαήλ και Ανρέας Σειζάνης
  • Θ. Πλυτάς ,  Γ. Μαρσέλος 
  • και τις οίδε πόσοι άλλοι
Διασωθέντες αθληταί , ορισμένοι από τους τυχερούς
  •  Ρετέλα,  Πουλάκης,  αδελφοί Χαιδεμένου,  Καρακώστας,
  •  Μανιατίδης,  Σκιαδάς,  Σαββίδης,  Καραμπάτης κ.λ.π.
Τα ονόματα καθώς και το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το βιβλίο του κ. Πέτρου Λινάρδου  ΄΄Η Σμύρνη του Πανιωνίου Από τη Μικρασιατική πρωτοπορία στην αθηναική αναγέννηση΄΄
Ο Πανιώνιος μέχρι τότε ζει και μεγαλουργεί στην Ιωνική Γη.

Λίγους μήνες πριν επέλθει η Μικρασιατική καταστροφή η Ποδοσφαιρική Ενωση Ποδοσφαιριστών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς προσκάλεσε τον Πανιώνιο να στείλει την ποδοσφαιρική του ομάδα για το πασχαλινό τουρνουά.

Τα σύννεφα βάραιναν στον ουρανό της Ιωνίας και τις ψυχές των σμυρνιών. Ο Πανιώνιος αδυνατούσε να στείλει ομάδα καθώς οι αθλητές του ήταν στο μέτωπο. Το γράμμα ντοκουμέντο που απέστειλε την άνοιξη του 1922 καταχωρήθηκε στο περιοδικό Νίκη, με τίτλο Παλμός εθνικού Πόνου.....

....Ατυχώς και παρά πάσαν προσδοκίαν ην δεν ηδύνατο να συλλάβει η φαντασία παντός Μικρασιάτη η πρόσκλησις υμών, ευρίσκει την Ιωνικήν ψυχήν συντετριμμένη εκ της οδύνης και αγωνιώσαν εκ των αποφάσεων, ας κατά της εθνικής της υποστάσεως εξέφερον οι ισχυροί της γης. Είναι τόσον τρομερόν το μέγεθος της εθνικής συμφοράς δια την πολυβασανισμένην ταύτην ελληνικήν χώραν, ήτις μόλις απολαύσασα των αγαθών της ελευθερίας της ωθείται παρά την θέλησίν της και πάλιν σκληρώς εις την υποδούλωσιν. 

Και συνεχίζει παρακάτω ......ότι τελείως συμμερείζεσθε την οδύνην μας και συμπονείτε μεθ΄ υμών δια το συντελούμενον προς την φιλτάτην Ιωνικήν πατρίδα ανήκουστον και απάνθρωπον αδίκημα , λυπούμεθα ότι εκ τοιαύτης τραγικής αφορμής είμεθα υποχρεωμένοι , το γε νυν να παρακαλέσωμεν υμάς όπως αναβληθεί εις ευθενώτερον χρόνον η πραγματοποίησης της τόσον ποθητής δι΄ ημάς συναντήσεως επί του ειρηνικού στίβου ευθύς ως ο μέγας και ιερός αγών , εις ον μια ψυχή και ένα σώματι απεκδυόμεθα με την πίστιν εις τον Θεόν και το δίκαιον , θέλει πραγματοποιήσει όλους τους εθνικούς μας πόθους.
Με την ελπίδα ταύτην την ακράδαντον ήτις παρά τας σημερινάς δοκιμασίας δεν απέλειψε από την ψυχήν μας ορθούμεθα μετά θάρρους προ της ασπλάγχνου διπλωματίας ης αι αποφάσεις δεν δύνανται να σβήσωσιν από της μνήμης μας την 2α Μαίου θα επανατείλει με όλην την φωτεινήν ανταύγειαν δια να επιστεγάσει τελεσεδίκως ό,τι η πρώτη εθεμελίωσεν εν Ιωνία. Σας επαναλαμβάνομεν την λύπην μας δια την ματαίωσιν της συναντήσεώς μας , τας ευχαριστίας μας δια την ευγενή πρόσκλησιν και εξαιτούμενοι της συγκαταβάσεώς σας επί τη ανεπιφυλάκτω εξωτερικεύσει του άλγους όπερ αι καρδίαι ημών δοκιμάζουσιν κατά τας τραγικάς ημέρας ας διερχόμεθα εδώ εν τη Ιωνική πατρίδι...................................................

Πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό , δεν σκέφθηκαν παρά να βρουν  μια μικρή  σπίθα από τις χαμένες εστίες τους και να μεταδώσουν μ΄ αυτήν την θαυματουργό φλόγα της αναγεννήσεως και της αναδημιουργίας.... Και η σπίθα αυτή βρέθηκε στο πρόσωπο υου αείμνηστου Δ. Δάλλα , ο οποίος διαφυγών της κεμαλικής οργής, συγκέντρωσε γύρω του τα ελάχιστα ναυάγια της Πανιωνίου οικογενείας βροντοφωνάζοντας...ο γηραιός σύλλογος δεν απέθανε, δεν έσβυσε, δεν εχάθη!!!!!